İçeriğe geç

Istinaftan Gelen Karara Itiraz Edilir Mi

İstinaftan gelen kesin karara itiraz edilir mi?

Cumhurbaşkanlığı Konseyinin bu maddeye ilişkin çalışma usul ve esasları Hâkimler ve Savcılar Kurulunca belirlenir.” Şeklindedir. Madde metninden anlaşılacağı üzere, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı, Yüksek Bölge Adliye Mahkemesinin kesin kararlarına karşı kendiliğinden veya başvuru üzerine itiraz edebilir.

İstinaftan red geldi ne yapmalıyım?

Temyizden sonra, temyiz başvurusunda bulunmak için Bölge Mahkemesine bir dilekçe sunulmalıdır. Bu dilekçe, temyizin neden gerekli olduğuna dair tüm ayrıntıları sağlamalıdır.

İstinaftan sonra hangi mahkemeye başvurulur?

Temyiz kararı tatmin edici olmazsa, Temyiz Mahkemesi tarafından verilen kararın türüne bağlı olarak, Yüksek Mahkemeye “temyiz” olarak bilinen bir temyiz yapılabilir. Ancak, bölge mahkemeleri tarafından verilen her karar temyiz edilebilir olmadığından, bu gerekliliklerin farkında olmanız önemlidir.

İstinaf esastan red verirse ne olur?

İstinaf mahkemesi, yaptığı inceleme sonucunda ilk derece mahkemesinin ret kararını bozarak davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar vermiş; davanın esastan reddine karar verebileceği gibi, ilk derece mahkemesinin kabul kararını bozarak davanın kısmen reddine de karar verebilir.

Hangi istinaf kararları temyiz edilemez?

Bölge Mahkemesinin para cezasına ilişkin itirazın reddi hakkındaki esas hakkındaki kararlarına itiraz edilemez. Bölge Mahkemesinin beş yıla kadar (dahil) hapis cezalarına ilişkin itirazın reddi hakkındaki kararlarına itiraz edilemez.

İstinaf mahkemesi kararları kesin midir?

İtiraz incelemesi sonunda verilen kararlara karşı itiraz süresi 2 hafta olup, kararın muhataba tebliğinden itibaren başlar. Miktar ve değer 41.

İstinaf mahkemesinden sonra yargıtaya gidilir mi?

Başvuru yapıldığında dosyayı incelemeye yetkili merci Yargıtay’dır. Temyiz başvurusunda bulunma süresi, Temyiz Mahkemesi kararının tebliğ veya tebliğ tarihinden itibaren 15 gündür. Süre içerisinde ilk kararın verildiği gün dikkate alınmaz ve işlemler o günden sonra yapılır.

İstinaftan sonra dosya nereye gider?

9.1. İstinaf mahkemesinin kararının iptali ve dosyanın iadesi. İlk derece mahkemesinin kararında ciddi usul hataları varsa, bölge mahkemesi ilk derece mahkemesinin kararını iptal ederek dosyanın iadesine karar verir.

İstinaftan dönen dosya ne olur?

İstinafın yeniden incelenmesi sonucunda ilk derece mahkemesinin kararı bozularak yeni bir karar verilebilir; istinafın hukuki incelemeye tabi olması nedeniyle yeni bir karar verilmez ve ilk derece mahkemesinin kararı bozulur veya onanır.

İstinaf genellikle ne karar verir?

– Bazı durumlarda duruşma yapılmaksızın esas hakkında karar verilebilir. – İstinaf mahkemesi kural olarak ilk derece mahkemesinin hüküm veya kararını verdiği tarihteki olgu ve koşullara göre karar verir.

Bir dava kaç kere İstinaf’a gider?

Temyiz, ilk derece mahkemelerinin kararlarının üst mahkeme tarafından olgusal ve hukuki açıdan incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, hukuk davası üst bölge mahkemesi tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.

İstinaf kaç yıl sürer?

Dava dosyalarının ve adli olayların az olduğu bazı bölgelerde istinaf süresi ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında değişebilmektedir. Ancak dosya sayısının ve suç oranının fazla olduğu bölgelerde istinaf karar süresinin 1 ile 2 yıl arasında değiştiği bilinmektedir.

İstinaf kararına itiraz olur mu?

İstinaf Mahkemesi (Bölge Mahkemesi – Bam) Kararına Karşı İtiraz Son Tarihi Davalı aleyhine itirazlar, Bölge Mahkemesi (İstinaf Mahkemesi) kararının Cumhuriyet Başsavcılığına tebliğinden itibaren bir ay içinde Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılmalıdır. Davalı lehine itirazda bulunmak için herhangi bir süre yoktur.

Savcı neden İstinaf’a gider?

Cumhuriyet savcısı objektif davranmakla yükümlü bir yargı makamıdır. Bu nedenle ilk derece mahkemesi nihai kararında/hükmünde hukuka aykırılık tespit ederse, kararın sanığın lehine veya aleyhine olmasına bakılmaksızın istinaf yoluna başvuracaktır.

İstinaftan kısmi döndü ne demek?

Kısmi istinaf iadesi olarak bilinen durum, başvuruya konu olan itirazın incelenmesi sonucunda mahkeme kararının kısmen kabul edildiği anlamına gelir. Bu noktada, bazı durumlarda, kısmen kabul edilen kararlara karşı istinaf yoluna başvurulması mümkündür.

Kesin karara karşı ne yapılabilir?

-Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) sahiptir. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve yeniden yargılama işlemleri) başvurmak mümkündür.

Kesinleşmiş karar bozulur mu?

Ayrıca, kesinleşmiş hapis cezalarının yasal iptal, yeniden yargılama ve bireysel başvuru yoluyla bozulması olasılığı da vardır. Ancak, bu süreçte olumlu sonuçlar elde etmek için deneyimli bir ceza savunma avukatının yardımına başvurmanın son derece önemli olduğu vurgulanmalıdır.

Bölge İdare mahkemesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?

“İtiraz”, ilk derece mahkemesinin ve itirazı inceleyen bölge idare mahkemesinin nihai kararlarına karşı yapılan bir itirazdır. İtirazın amacı, ilk derece mahkemesinin ve bölge idare mahkemesinin kararlarının yasallığını incelemektir.

İstinaf mahkemesinden sonra yargıtaya gidilir mi?

Başvuru yapıldığında dosyayı incelemeye yetkili merci Yargıtay’dır. Temyiz başvurusunda bulunma süresi, Temyiz Mahkemesi kararının tebliğ veya tebliğ tarihinden itibaren 15 gündür. Süre içerisinde ilk kararın verildiği gün dikkate alınmaz ve işlemler o günden sonra yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir